Ecotururi

Veniți să trăiți natura și viața săteană din nordul României!

„Pași desculți prin peisajul acesta ne invită să chestionăm toate cele ce știam…”

Doriți să vă simțiți într-o distorsiune temporală în Europa zilei de azi, să percepeți prin intermediul tuturor sensurilor o deșteptare la felul trecutului de a fi om?

Tot ce aveți de făcut să vă începeți aventura, e să ajungeți la semnul de indicație sculptat din lemn ce se află la o margine de drum și care zice Breb, o săgeată arătând către o genune. Aici, la această margine de drum în Județul Maramureș vă puteți întâlni cu Roland, ghidul localnic și partenerul dumneavostră în coborâtul și urcatul la adâncimi și culmi ale urmelor viitorului aproape șterse.

Roland și însoțitorii săi, nevasta Cheryl și fetița (cocoana) lor Csermely, sunt convinși că cărarea care duce la traiul sustenabil începe undeva pe-aici, într-un loc unde urmele umane se îmbină cu acele de lupi și urși, unde simțul de viață e pronunțat atât de clar în frumusețea naturii. Dela florile de gheață pe ferestre după o noapte de iarnă geroasă, când pălăvrăgeala pârâurilor se cumințește la o șopteală acolo jos, în adânc, prin bâzâitul albinelor pe florile de cireși, polenizându-ne pe toți cu tentații artistice și până la cocoașele parfumate de fân care punctează cărările noastre – pași (în special cei desculți) prin peisajul acesta ne invită să chestionăm toate cele ce știam.

O libertate a deplasării, recolte abundente din sălbatic împerecheate cu esențele lor restrânse care, la rândul lor ne dezlănțuiesc mintea și, finalmente, aerul mereu atât de proaspăt, ce ne îndrumă să fim neadormiți și conștienți de omenia omniprezentă a acestei societăți, sunt doar câteva dintre nenumăratele trăiri, memorii ce vă țin pe viața-ntreagă. Cu cât petreceți mai mult aici, cu atât puteți privilegia de o sine-mbogățire – garantat.

Roland se specializează în ghidarea următoarelor ecotururi în România (English, Română, Magyar, Français, Italiano, Español):

Plimbări prin grădinile Brebului (2-10 persoane) 25 RON/oră/persoană – plimbări ușoare de mimin două ore, cutreierând livezile, grădinile, ogrăzile sătene, umblând doar pe cărări, totodată văzând esența traiului rural maramureșean. Aici aproape totul e deschis și binevenit, dar să pășim cu respect. Folosiți-vă de interpretările lui Roland, și el fiind un „străin” în acest loc pe care familia lui îl numește acum acasă. Ca și în cazul tuturor tururilor oferite de el, Roland invită dezbateri despre viața cotidiană într-un sat ca Breb, să pătrundem împreună la măduva schimbărilor recente și acelora anticipate, să vedem cum ar arăta un Breb cu adevărul sustenabil din punctul de vedere ecologic și altminteri.

Drumeții pe poalele Gutâiului desculți sau vedeți celelalte două alternative de mai jos (4-10 persoane) 100 RON/persoană – scăpați-vă picioarele din cursă, fiți felul dumneavoastră nepretențios precum v-ați născut și, la fel ca în zilele acelea timpurii, deschideți-vă către senzațiile viscerale, plăcerile intime pe care Pământul împarte cu noi fiecare prin bunăvoința sa necondiționată, prin intermediul energiilor sale vindecătoare și care ne realiniază. În timp ce tălpile dumneavoastră sunt hrănite cu suprafețe terestre de diferite calități, Roland și familia sa s-ar bucura să întindă inimii și sufletului dumneavostră inspirații pentru o viață simplă, sustenabilă, care ne împlinește. Aceste drumeții și discuții vor dura aproximativ cinci-șase ore, ele fiind obositoare într-un mod plăcut, o regenerare profundă. În drumul nostru spre mocira oligotrofă ce înconjoară Tăul Morărenilor, ne vom ridica la înălțimi moderate, cu o creștere lentă de altitudine. Aduceți-vă mâncare, dar cu acceptarea faptului că ceea ce v-ați împachetat, trebuie să și scoateți din natură.

Aici deci Roland vă oferă două plimbări alternative desculț, acestea având cam aceeași particularități, ca aceea la Tăul Morărenilor:

Puteți alege un izvor vechi, venerabil și foarte special. Borcut cu apa minerală a sa sulfurică, natural carbogazoasă și cu o nuanță salină, e deosebit de bun pentru sănătatea generală și numeroase maladii. În sezonul potrivit putem beneficia și de frumusețea mocirelor de arini cu un adevărat covor alb de luște (Leucojum vernum).

Ori fiți conduși pe un semicircuit nemarcat și necutreierat înafara satului Breb, întâlnind numeroși săteni la lucru, dar fără a le însoți la muncă, iar întretimp având experiențe tactile incredibil de diverse în funcție de stagiul vegetației prin care pătrundem. E o adevărată extază, în mod special copiilor orășeni, cine rareori au prilejul să beneficieze de acest contact subtil cu energiile terestre care ne țin în echilibru psihic și corporal. Nu ratați ocazia! Alegând această alternativă profităm și de o pace fără grijă la câinii ciobănești, care în funcție de sezon sunt ori pe pășunile de altitudine mai mare, ori acasă în sat.

Dus-întors 10 km, popas de prânz inclus

Excursii pe Creasta Cocoșului, opțional putem face popasuri la una sau ambele tăuri oligotrofe (4-10 persoane) 300 RON/persoană – trageți aerul proaspăt în piept, fiți învălmășiți de priveliști, numai să știți că drumul acesta e mai epuizant, veți avea nevoie de bocanci nealunecoși, mâncăruri pentru o întreagă zi pe care sunteți rugați să le și scoateți din mediu fără urme. Traseul nostru străbate altitudini mai serioase și uneori cărările vor fi abrupte, ceea ce înseamnă atenție deosebită acordată urcării și coborârii de pe munte. Priveliștile uimitoare garantate însă merită efortul pus în această excursie lungă! Puteți să vă așteptați la fi duși cam pe timp de zece ore, o oră în plus sau minus în funcție de vreme. E bine să vă aduceți cel puțin 1,5 l de apă de băut pe persoană, la fel, depinzând de condițiile meteo.

Dus-întors 20 km, durată de 10-12 ore, popasuri de prânz și recuperare incluse

Plimbări în Pădurea Crăiască, un codru de foioase vârstnic la marginea Ocnei Șugatag (2-4 persoane – vom avea nevoie de mijloc de transport) 60 RON/persoană – simțiți-vă tineri și să aflați smerenie în fiind înconjurați cu acești vârstnici măreți de-ai noștri, timp ce ne deplasăm între arborii care susțin habitatul ecologic fecund. Ocna Șugatag este un orășel la 6 km de Breb, dar vom avea nevoie ori de mijlocul dumneavostră de transport, ori să luăm unul dintre microbuzurile cu orar fix pentru a ajunge în centrul orașului, de unde e mai ideal să ne începem turul pe jos. De altfel plimbarea va fi relaxată, putem petrece între 2-4 ore explorând pădurea, fotografiind, făcând schițe despre această grozavă sălbăticie a naturii la marginea orașului, ba chiar registrând cântece de păsări. Veți avea nevoie doar de o mică gustare, ceva ușor de a desface și reîmpacheta. Să nu uitați nici de apă de băut, căci verile pot fi cam fierbinți și în meleagurile acestea. Vom vedea niște arbori foioși străbuni de felul care poate n-ați mai văzut decât pe unele moșii nobiliare, parcuri sau specimeni memoriali rari – veniți și învăluiți-vă cu spleandoare frunzișului lor.

Dus-întors pe jos 3-4 km (+12 km de mers cu mașina sau autobuzul), 2,5-3 ore, popasuri incluse

Experiență fizică de muncă cu o familie săteană și ajutorii lor (1-3 persoane) 270 RON/persoană, masă tradițională rustică servită de familia gazdă pentru un cost suplimentar – alegeți-vă o muncă sezonală pe placul dumneavostră (luați legătura cu Roland prin email să aflați despre disponibilități curente) și vedeți cum se proceda acel lucru din moși-strămoși, dar și ce fel de schimbări s-au întâmplat. Familiile gazde vor aprecia mult contribuțiile manuale ale dumneavostră, timp ce le vor face plăcere să vă răspundă la toate întrebările curioase care li se adresează. Toate acestea în compania ghidului dumneavostră, Roland, cine își va lua parte din muncă, mai mult ca sigur nu de prima dată. Activitatea va include șase ore de lucru cu pauzele care se cuvin.

Gazdele vor acoperi caloriile peirdute prin invintându-vă la masa lor de prânz tradițională, deci dacă nu aveți ceva alergii sau sensibilități alimentare, în care caz sunteți foarte recomandați să-l informați pe Roland (chiar și el intolerant la gluten și la lactatele tip A1) despre aceste privințe când vă „angajați” la experiența de muncă respectivă, sunteți încurajați să luați loc la masa sau pătura de picnic a gazdelor cu inima și gura deschisă. Pentru acest serviciu dânșii vor achita un oarecare preț, ce vi se va comunica în avans.

Horinca (numele regională a țuicii sau răchiei) fiind o băutură alcoolică tare, destilată din fructe locale (prune, mere sau pere), e totdeauna în sezon fie ca un aperitiv, fie ca băutură digestivă, fie ca un suport în a ne simți „și mai bine”. Privind cum horinca se naște sub moșitul abil al sătenilor, e numai una dintre diversele posibilități de a munci laolaltă cu brebenii, pe lângă a vă încerca la coasa de mână străveche, clădirea clăilor de fân, adusul fânului din câmp la casă, căratul și spartul gunoiului (în sens de balegă) pe câmp, tăiatul de porc în timp de iarnă, strângerea plantelor medicinale și a ciupercilor în sezon, împletitul de coșuri și așa mai departe. Sunteți rugați să judecați dumneavoastră ce echipament ar fi mai potrivit pentru lucrul de mână ales, altfel rugați-l pe Roland să vă dea sfaturi.

6 ore de lucru cu prânz

 

Plata pentru toate ghidările ecoturistice în România ale noastre se face pe loc, la începutul turei. Acceptăm numai numerar în Lei. Fiți amabili să vă prezentați cu sumă de bani exactă. De asemenea, vă rugăm să înțelegeți că fiecare adult care participă la un tur e totalmente responsabil pentru bunăstarea ei/lui însuși, dar și a minorilor în grija ei/lui.

Încă două amănunte: pe de o parte ecotururile lui Roland sunt strict apolitice, toate conversațiile trecute pe aceste linii el le va considera linii fundate, iar, pe o notă pozitivă, ne face plăcere să dăm de veste participanților noștri, că ecotururile noastre sunt ecologic autentice și pentru faptul că cu ocazia fiecărui tur vom lăsa terenul cu un sac de deșeuri mai curat, deci prin participare, Dumneavoastră contribuiți și astfel.

Iar celea ce Roland nu face:

Roland vă cere înțelegerea faptului că el nu se angajează în ghidarea următoarelor tipuri de tururi: turism folcloric sau cultural care gravitează în jurul tradițiilor și a sărbătorilor religioase, turism pastoral având de-a face cu orice aspect al crescutului de oi, iar dintre activitățile de lucru manual, datorită caracterului acestuia deosebit de periculos, el nu va ghida la tăiat de copaci pentru lemne de foc, nici prelucrarea lemnelor pentru sobă. Vă mulțumim.

Vă rugăm să vă interesați despre disponibilitățile diferitelor servicii ale lui Roland cel târziu în ziua înainte de data dumneavostră preferată – magyaroland@gmail.com sau apelați 0756-319110.

Din respect pentru intimitatea noastră ca și o familie, vă rugăm mult să ne apelați doar între orele 8 dimineața și 7 seara. Vă mulțumim.

Copiii sunt bineveniți la majoritatea tururilor, pentru a afla mai multe detalii, adresați-vă lui Roland prin email.

×