Ökotúrák

Jöjjön, tapasztalja meg a természetet és a falusi élet milyenségét Észak-Romániában!

„Mezítlábas lépteink e tájon keresztül arra csábítanak, hogy mindent megkérdőjelezzünk, amit ezidáig tudni véltünk…”

Szeretne-e időhurok élményben részesülni a ma Európájában, hogy érzékeinek együttes segédletével átélhesse, milyen is a valaha-volt emberlétre ébredni?

Másra nincs is szüksége e kalandtúrához, minthogy eljusson ahhoz a fából faragott útszéli jelhez, amin Breb (Bréb) áll és hogy felfigyeljen rajta arra a nyílra, amely egy mélység felé mutat. Ezen a helyen, e Máramaros megyei útszélen Észak-Romániában találkozhat Rolanddal, helybeli túravezetőjével, s egyben társával az ereszkedésben és kapaszkodásban azon mélységek és magasságok felé, amelyek a jövő csaknem enyészetté lett jeleit hordozzák.

Roland és társai, felesége Cheryl, illetve a lánykájuk Csermely, meg vannak győződve róla, hogy a fenntartható élethez vezető ösvény valahol erre veszi kezdetét, ahol emberi lábnyomok keverednek a farkasokéval és medvékével, ahol az életigenlés oly tiszta kifejezést talál a természet szépségei révén. Dermesztő téli éjszakákat követően az ablakokra kiülő jégvirágoktól, amikor is a csacsogó patakok suttogóvá bölcsülnek mélyen alant, a méhek zümmögésén át a vadcseresznye virágok magasában, akik minket mindnyájunkat is művészi késztetésekkel poroznak be, s így tovább, az ösvényeinket pontozó illatos szénapúpokig – lépteink (különösképpen a mezítlábas léptek) e tájon keresztül arra csábítanak, hogy mindent megkérdőjelezzünk, amit ezidáig tudni véltünk.

A mozgás szabadsága, jóllakhatás a vadontermő bőségből annak desztillált esszenciája mellett, melynek hála elménk felszabadulhat kissé önmagától, valamint a kiemelkedő frisseségű levegő, ami odafigyelésre sarkall és annak tudatosítására, hogy ebben a közösségben itt egy általános melegszívűséggel találkozunk, mindezek csak ízelítő abból a mérhetetlen élményhalmazból, amelyből egy életen át táplálkozhat majd a lélek. Minél hosszabb ideig teszi ki magát az ember ezeknek a behatásoknak, annál tovább tart az a kiváltság, hogy gazdagodjék általuk – s ez garantáltan így van.

Roland a következő máramarosi ökotúrák vezetésére szakosodott (English, Română, Magyar, Français, Italiano, Español):

Könnyed séták Bréb kertjein át (2-10 fő) 25 RON/óra/fő – legkevesebb két órás gondtalan korzózás, utunkra fűzve a falu gyümölcsöseiből, kertjeiből és udvaraiból annyit, amennyire kedv szottyan, soha le nem térve a járt ösvényekről, mégis jó rálátást nyerve a máramarosi vidéki életforma lényegére. Itt szinte minden nyitott és szívesen látott, ennek dacára tisztelettudóan járjunk-keljünk. Használja ki Roland látványkísérő magyarázatait úgyis mint szintén idegenből érkezettét, de úgyis mint akinek a családja immár ezt a helyet tekinti otthonának. Az általa kínált összes többi úthoz hasonlóan, Roland most is szívesen folytat építő jellegű vitákat egy olyan falu mindennapi életét illetően, mint amilyen Bréb, hogy együttes erővel okfejtve, lehetőleg eljuthassunk annak a kérdéskörnek a velejéig, vajon milyen tényezők idézhették elő a közelmúlt változásait és azokat, amik várhatók, egyszersmind megpróbalva elképzelni, milyen képet festhetne egy  ökológiai, de egyéb szempontból is valóban fenntartható Bréb.

Mezítlábas gyalogút a Gutin-hegység lábainál vagy tekintsenek meg két másik alternatív ajánlatot alább (4-10 fő) 100 RON/fő – szabadítsa ki a lábait, legyen újra az a szerény önmaga, akiként megszületett, s csakúgy, mint azokban a kezdeti napokban tette, nyíljon meg az elemi érzetek, a bensőséges örömök előtt, melyeket a Föld éppen a feltétel nélküli jószándékúsága révén oszt meg velünk, az ő gyógyító és kiigazító erői által. Míg az Ön talpai a tapintások sokféleségével táplálkoznak, Roland és családja örömére szolgál, hogy szívét és lelkét egy olyan egyszerű, fenntartható életre inspirálja, amely beteljesülést nyújt. A séták és társalgás körülbelül öt-hat órát vesznek majd igénybe, ami kellemes elfáradást és igazi felüdülést ígér. Meglátogatjuk a Morărenilor tavacskát övező tőzegmohalápot, miközben csak mértékletesen és nagyon fokozatosan fogunk emelkedni. Hozzon magával ennivalót, de kérjük, nyomot ne hagyjon az étkezés során.

Itt tehát Roland két másik mezítlábas séta alternatívát is kínál, ezeknek a kitételei lévén nagyjából ugyanazok, mint a Morărenilor tóhoz vezető útnak:

Választhat egy régi, közkedveltségnek örvendő és nagyon különleges ásványvízforrást, egykori nevén az Olga Borkutat, melynek vize kénes, természetesen oldott szénsavat tartalmazó, enyhén sós ízű gyógyvíz, egyaránt jót tesz az általános egészség megőrzésében, de sokféle kórságra is előszeretettel fogyasztják. Kora tavasszal, virágzásának idején megcsodálhatjuk a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) néhány szomszédos égerlápot szinte összefüggően borító kárpitját.

Hasonlóképpen választhatja, hogy Bréb falut kívülről körívben kerülve meg, jelöletlen és használatlan, spontán módon választott útvonalon kalauzolják, mialatt számos falusival találkozunk, akik munkájukat végzik, de mi mégsem kapcsolódunk be, hanem folytatva utunkat tovább gyűjtjük a hihetetlenül sokféle taktilis élményeinket attól függően, hogy a növényzet amin keresztül haladunk éppen milyen stádiumában van. Ez egy valós extázissal ér fel, különösképpen a városból érkező gyerekek számára, akiknek ritkán van lehetőségük előnyét élvezni ennek a rendkívül finom föld energiának, amely pszichésen és testileg is egyensúlyban tart. Ne hagyja ki az alkalmat! Ezt az alternatívát választva az a béke is osztályrésze lesz, amit a juhászkutyák miatti nyugtalanság megszűnte jelent, hiszen évadtól függően azok vagy magasabb fekvésű legelőkön vannak vagy pedig újra otthon, a faluban.

Oda-vissza 10 km, kb. 5 óra, ebédszünet beleszámítva

Gyalogtúra a Kakastaréjra, tetszés szerinti kitérővel egyik vagy mindkét útbaeső dagadóláphoz (4-10 fő) 300 RON/fő – telítse tüdejét a friss levegővel, hagyja magát rabul esni a látványnak, csak legyen tisztában vele, hogy ez egy megfeszítőbb túra, amihez a csúszásbiztos bakancs való és szükség lesz egy teljes napi élelemre, ami helyhez illően legyen nyom nélküli nyam-nyam. A megteendő lényeges szintkülönbség olykor meredek ösvényszakaszokkal párosul, ami különös odafigyelést igényel a hegyen mind kapaszkodás, mind ereszkedés közben. A látképek azonban bőven kárpótolnak majd az erőbefektetésért! Tízórányi távollétre számítson, időjárástól függően plusz-mínusz egy óra. Legyen szíves gondoskodjon személyenként legkevesebb 1.5 l ivóvízről, mely mennyiség természetesen csakúgy az időjárás függvénye.

Oda-vissza 20 km, 10-12 óra, ebédszünet és egyéb pihenők beleszámítva

Séta a Királyerdőnek nevezett aknasugatagi lombhullató koros erdőben (2-4 fő – jármű szükséges) 60 RON/fő – fiatalodjék meg, s gyakoroljon alázatot ezen büszke tartású éltes fák társaságában, amint közöttük járva őket magukat és az általuk fenntartott buja életközösséget (biogeocönózist) csodáljuk. Aknasugatag egy kis fürdőváros Brébtől 6 km távolságra, de szükségünk lesz vagy az Ön járművére, vagy a mikróbuszjáratok valamelyikére, hogy a városka központjába jussunk, ahol ideális megkezdenünk a gyalogtúrát. Mihelyt lábra kelünk, tulajdonképpen pihentető korzózásra lehet számítani, az erdőben 2-4 órát is eltölthetünk ide-oda bóklászással, e lenyűgöző városszéli vadon fényképezgetésével, rajzolgatásával vagy akár madárdal rögzítéssel. Csak egy kis uzsonnára lesz szükség, amit könnyű bepakolni, de nyomot se hagyunk vele magunk után. Ivóvízről se feledkezzen meg, hiszen a nyarak itt is tudnak forrók lenni. Olyan idős lombhullató fákat fogunk látni, melyekhez hasonlóra talán csak kastélykertek, parkok fáiként vagy emlékfa egyedekként emlékszik – jöjjön és merítse meg magát a koronáik pompájában!

Oda-vissza gyalogosan 3-4 km (+ 12 km autó- vagy buszút), 2,5-3 óra, pihenők beleszámítva

 

Kétkezi munkaélmény valamely falusi családdal és segítőtársaikkal (1-3 fő) 270 RON, a házigazdák saját főzésű ebédjénél való részvétel felárhoz kötött – válasszon egy teszése szerinti idénymunkát (a mindenkori kínálat felől érdeklődjön Rolandnál emailben) és tapasztalja meg saját maga, miként végezték azt nemzedékeken át, de ugyanakkor azt is, milyen változások következtek be egy-egy munkafolyamatban. A fogadó gazdák nagyon szívesen látják a valós segítségnyújtást, egyszersmind örömmel adnak majd választ az összes felmerülő kíváncsi kérdésre. Történik majd mindez a túravezetője és tolmácsa, Roland társaságában, aki maga is ki fogja venni a részét a munkából, több mint valószínű nem első alkalommal. A foglalkozás hat munkaórát jelent a mindenkinek kijáró alkalmankénti pihenőkkel együtt.

A házigazdák gondját fogják viselni a bizton megéhező gyomrának és szokáshoz híven vendégül látják majd a hagyományos receptjeik szerint készülő ebédre, ezért hacsak nincs valamiféle étel-allergiája vagy -érzékenysége, amiről Roland (maga is glutén illetve A1 típusú tejtermék intoleráns lévén) nyomatékosan kéri, hogy tájékoztassa őt a munkaélményre való jelentkezésekor, érezze magát felbátorítva, hogy nyitott elmével és szájjal asztalt üljön a háziakkal együtt vagy helyet foglaljon mellettük a piknikező pléden. Ezért a szolgáltatásért ők valamilyen előre megbeszélt pénzdíjat fognak kasszírozni.

A horincă (horinka, a pálinka errefelé hagyományos változatára alkalmazott tájszó) ugye egy rövidital, amit helyben termesztett gyümölcsféleségekből (szilvából, almából, körtéből, ritkábban vadcseresznyéből is) párolnak és mint olyan egész éven át divatját élvezi akár mint étvágygerjesztő, akár mint emésztést serkentő, de úgy is mint általános „legyen még jobb a hangulatunk” ital. Erről esvén szó, szemtanúja lenni ahogyan a helybeli lepárló mesterek hozzáértő bábáskodása mellett megszületik a legújabb horinka, csak egy a sokféle hagyománytisztelő munkaféleségből amikben részt vehet a brébiek oldalán. Ilyen például a szénacélú fűkaszálás kézikaszával, a szénaboglya rakás, a széna szekérre rendezése és hazavitele a kaszálóról, az istállótrágya kihordása a mezőre, a téli disznóvágás, szezonális vadontermő gyógynövények és gombák gyűjtése, a kosárfonás és így tovább. Kérjük, használja a legjobb megítélő képességét, egyébiránt pedig forduljon Rolandhoz tanácsért, hogy milyen öltözetben is a legcélszerűbb megjelenni a választott foglalkozáson.

6 munkaóra és ebéd

 

Minden általunk vezetett máramarosi ökotúra részvételi díja helyben, a túra megkezdése előtt fizetendő. Kizárólag készpénzes fizetést fogadunk el és csak lejt (RON). Kérjük, a túrán/foglalkozáson kerek díjösszeggel jelenjen meg.

Kérjük, szíveskedjék tudomásul venni azt is, hogy minden felnőtt résztvevő teljes mértékben felelős a saját és a felügyelete alatt álló kiskorúak testi épségéért.

Még két adalék: egyrészt Roland ökotúrái szigorúan politikamentesek, az ilyen vágányra tévedő diskurzusok nála vakvágányok, másfelől pedig örömmel adjuk a résztvevők tudtára, hogy minden ökotúránk abban is hű a nevéhez, hogy a terepet egy zsáknyi hulladékkal tisztábban fogjuk magunk után hagyni, vagyis részvételükkel ehhez is hozzájárulnak.

No meg amit Roland nem vállal:

Roland kéri a szíves megértését amiért ő nem hajlandó belefolyni a következő típusú túrákba: a folklór jellegű vagy egyéb kulturális turizmus bármely fajtájába amely a vallásos szokások és ünnepek körül forog, a pasztorális turizmusba, amely a juhtenyésztés valamely aspektusát érinti, a tradicionális munkaélmények közül pedig, annak kiemelkedően balesetveszélyes volta miatt, nem vállal vezetést fakitermelésben illetve a kitermelt fa tűzifa-célú feldolgozásánál. Köszönjük.

Minden kérdésével legyen kedves Rolandhoz fordulni, legkésőbb a választandó túra dátumát megelőző napon – magyaroland@gamil.com vagy hívja őt a 00-40-(0)756-319110 mobilszámon.

Kérjük szíves közreműködését abban, hogy tiszteletben tartva családunk magánéletét, kizárólag reggeli 8 és esteli 7 óra között telefonál (romániai Eastern European Time időzóna szerint). Köszönjük szépen.

Kiskorú fiatalokat a legtöbb vezetett túránkon szívesen látunk. További részletekért forduljon Rolandhoz emailben.

×